Reflü Hastalığı Baharda Tetiklendi!
Boğazınızda yanma, ses kısıklığı, öksürük veya sinüzit şikayetiniz mi var? Dikkat! Bu şikayetlerin nedeni grip enfeksiyonu değil, bahar mevsiminde daha sık görülen ‘reflü’ hastalığı olabilir! Reflü, normalde mideden bağırsaklarımıza gitmesi gereken asit, safra ve mukustan oluşan mide salgılarının yemek borusu veya ağza kadar yer değiştirmesi olarak tanımlanır. Bu yanlış geriye kaçmanın ana nedeni alt yemek borusu kapağının gevşemiş yapısından kaynaklanmaktadır. Araştırmalara göre; Ülkemizde reflü görülme sıklığı %25’tir. Yani ülkemizde her 4 kişiden birinde reflü var! Bahar aylarında havaların ısınmasıyla birlikte beslenme alışkanlıklarımızdaki değişikliklerin reflü şikayetlerini tetikleyebileceğini belirten Dr. Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Cem Aygün, bu nedenle reflü şikayeti olan bireylerin bahar aylarında beslenme alışkanlıklarına daha fazla dikkat etmeleri gerektiğini vurguluyor.
İlkbaharda bu belirtilere dikkat!
Reflü genellikle tipik semptomlarla kendini gösterir. En sık görülen semptomlar ağızda acı tat, yemek yeme, göğüs bölgesinde yanma ve ağrı, midede yanmadır. Yemek borusunda iltihaplanmaya neden olan reflüde, ülser veya ödem sonrası göğüs kemiği arkasında şiddetli ağrı ve bazen boğazda bir yumru hissi gelişebilir. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Cem Aygün, bahar aylarında boğazda yanma, ses kısıklığı, öksürük ve sinüzit gibi yaygın sorunların reflüden kaynaklanabileceğine dikkat çekiyor.
Kızartma ve yağlı yiyeceklerden kaçının
Reflü hastalığında belirtiler mevsimsel dalgalanmalar gösterir. Bu, değişen diyet ve farklı gıdaların tüketimi ile ilgili olabilir. prof. Cem Aygün, reflü hastalarının bahar aylarında dikkat etmesi gereken beslenme kurallarını şöyle anlatıyor: “Baharda değişen besin tüketimi, özellikle yağlı yiyecekler ve kızarmış sebzeler mide asidinin artmasına neden oluyor. Artan mide asidi de reflüyü tetikleyebilir. Bu nedenle bu dönemde margarin gibi trans yağlardan, krema, kaymak ve mayonez gibi yağlı ürünlerden ve yiyeceklerden uzak durmak çok önemlidir. Ayrıca bahar aylarında daha çok tüketilen çiğ sebze ve meyveler, asitli ve gazlı içecekler, buzlu meyve suları, soğuk içecekler ve dondurma da reflü için atılan besinler arasında yer alıyor.”
Tedavi ile şikayetler sona erebilir!
Reflü uzun süre devam eden ve birçok hastada aralıklı olarak tekrarlayan kronik bir hastalıktır. Reflü tedavisinde amaç şikayetleri ortadan kaldırmak, yemek borusundaki iltihabı güzelleştirmek ve kanama, darlık, ülser ve kanser gelişimi gibi komplikasyonları önlemektir. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. semptom ve komplikasyonların oluşumundan sorumlu tutulmaktadır. Proton pompa bloke edici ilaçlar (PPI) asit kaynaklı ülserlerde etkin ve güvenilir bir yöntem olarak sıklıkla kullanılmaktadır. İhtiyacı olan midede Bariyer oluşturucu şuruplar, yemek borusu hareketini düzenleyen ilaçlar ve kapak basıncını arttıran tedaviler kullanılır. Yaşam tarzı değişiklikleri de değerli bir hasta kümesine fayda sağlar. Tedaviye dirençli hastalarda endoskopik reflü işlemleri yapılabilmektedir. Seçilmiş hastalarda cerrahi de uygulanmaktadır. Laparoskopik fundoplikasyon günümüzde en yaygın cerrahi tedavi yöntemidir.
Reflü şikayetlerine karşı 6 etkili öneri!
- Mide hacminizi tamamen doldurmaktan kaçının. Bu nedenle yemeklerinizi iyi çiğnemeyi, az ve sık tüketmeyi alışkanlık haline getirin.
- Son yemeğinizi yatmadan en az üç saat önce bitirin. Çünkü yatmadan önce tüketilen yemekler mide basıncını artırabilir ve reflü şikayetlerini şiddetlendirebilir.
- Boynunuzda herhangi bir rahatsızlık hissetmiyorsanız yastığınızın mümkünse 10-15 cm yüksekliğinde olmasına dikkat edin.
- Belinizi ve karnınızı sıkmayan kıyafetler seçin.
- Gerekmedikçe ağrı kesici kullanmayın.
- Beslenme alışkanlıklarınıza dikkat edin; Mide asidini artıran gıdaları tüketmekten kaçının.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı